Museaal Meetinstrument – PH & F. Pellin – Parijs, Circa 1900

Neem contact op

Dit authentieke meetinstrument van PH & F. Pellin komt uit Parijs, Frankrijk. Het bedrijf van PH & F. Pellin stond wereldwijd bekend voor het het maken van wetenschappelijke instrumenten en lenzen. Het bedrijf vindt zijn oorsprong eind 1700 onder de naam Soleil, vernoemd naar de oprichter François Soleil. François Soleil fabriceerde voornamelijk lenzen van hoogstaande kwaliteit voor optische meetinstrumenten. Maar de naamsbekendheid ontstond vooral na zijn werk voor de Franse wetenschapper Augustin Jean Fresnel (De eerste wetenschapper die kon aanduiden dat licht gezien kon worden als golven). Soleil moest namelijk voor hem speciale lenzen laten ontwikkelen voor vuurtorens. Nadat deze lenzen een succes waren wilde iedereen werk van Soleil. Van gehele wetenschappelijke meetinstrumenten tot zelfs de lenzen voor de lampen boven op de Arc de Triomph!

Het succes van het bedrijf ging nog jaren door. Ze waren zelfs dusdanig goed dat het bedrijf vaak ook eigen ontwerpen naar buiten bracht die stukken moderner en handiger waren dan overige modellen van die tijd. Bijvoorbeeld meet instrumenten die nauwkeuriger waren dan het origineel, of een nieuwe methode om een bepaalde waarde te kunnen lezen uit een substantie.

Uiteindelijk werd in 1886 het bedrijf overgenomen door PH & F. Pellin (als eerste opvolgers die niet tot de Soleil familie behoorde), die de traditie van het maken van optische meetinstrumenten voortzette. Dit duurde tot 1941 toen Felix Pellin overleed en het bedrijf samenvoegde met Société Industrielle d’Instruments de Précision.

De instrumenten van het bedrijf zijn tegenwoordig zeer schaars en voornamelijk alleen nog maar te zien in musea. Dit model heeft de tand des tijds zeer goed weerstaan. De onderdelen functioneren naar behoren, en zelfs alle nummers op de messing onderdelen zijn perfect te lezen. De lampen werken en de instrumenten zijn nauwkeurig te manoeuvreren op de geleide rails. Een stuk kwaliteit zoals dit was in die tijd zeer kostbaar, ook vandaag de dag zou dit zeer kostbaar zijn om te laten maken.

Prijs:
Op aanvraag

Afmetingen:
Uiterste afmetingen, D336xB26xH76

Productcode:
19A219-dO-AANVRAAG

Heeft u een vraag over dit product? Stel deze dan gerust aan ons.

Extra informatie

Stijl

,

DutchEnglishFrenchGerman

Pin It on Pinterest