De betekenis

Het Franse woord brocante betekent letterlijk ‘tweedehands of vlooienmarkt’. Daar vindt het woord zijn oorsprong. Echter, brocante is al jaren meer dan dat. Brocante is een verzamelnaam voor een stijl. Een stijl die ik het beste kan uitdrukken met foto’s tussen deze tekst door, stay tuned!

Bewondering

Van deze stijl gaat mijn hart sneller kloppen. Het is duidelijk dat deze (vaak houten) meubels jarenlang gebruikt zijn, soms opnieuw geverfd en hier en daar gerepareerd. Dit alles is onderdeel van de charme van brocante. Er niet naar kijken in termen van gebreken of tekortkomingen maar juist met bewondering. Het lijkt in die zin dus op wabi-sabi. Heb bewondering voor hoe lang mensen op een stoeltje hebben gezeten voordat de verf eraf slijt. Bewondering voor de niet-matchende handgrepen omdat deze destijds te kostbaar waren en bewondering voor de verflagen die deels de vorige lagen laten zien door ouderdom, super patina!

Levendig

Tot slot wil ik nog toevoegen dat ik vrolijk word van de vormen, het is levendig! En juist doordat het geleefd is zorgt het ervoor dat je interieur er iets minder nieuw en ‘gelikt’ uitziet. Zo kun je in een strak interieur heel goed een karakteristiek stuk brocante plaatsen. Dat zorgt ervoor dat het in balans komt.

DutchEnglishFrenchGerman

Pin It on Pinterest

Share This