De wunderkammer staat natuurlijk voor “wonder-kamer”. Sommige van jullie kennen het hoogstwaarschijnlijk al: het is de grote versie van het kunst- en rariteitenkabinet, een kamer waarin een museale verzameling wordt tentoongesteld. Dit kan van alles zijn: kunst, taxidermie, archeologie, of hele unieke andere spullen. Dit is uiteraard een privécollectie en deze ruimte is ideaal om te genieten van je schatten, inspiratie op te doen, of een hulpmiddel om een gesprek te starten!

Jagen en verzamelen

Maar waar komt deze kamer nu eigenlijk vandaan? Experts zeggen dat er voor het eerst van een wunderkammer werd gesproken in Europa, in de 17e eeuw. Toen was er met de scheepsvaart (zoals wij de VOC kennen) ook voor het eerst wereldwijde handel, er werden dieren en planten van de andere kant van de wereld meegenomen om thuis te laten zien.

De mens is altijd al aan het jagen en verzamelen, de Romeinen hadden zelfs al een soortgelijke collectie. We hebben het dus van geen vreemde!

De wunderkammer van Vivre

Heeft Vivre zijn eigen wunderkammer? “Nee, maar we kunnen er waarschijnlijk wel een maken!” vertelt Ebert. Thuis heeft hij een grote collectie rariteiten, maar hij heeft er geen speciale kamer voor, daarvoor is de kamer te klein… Ebert kan dus niet alles zelf houden, daarom komen er zo nu en dan ook super zeldzame stukken langs. Zo hebben we ooit een originele -en in topstaat verkerende- bagpuncher van de Pier in Brighton verkocht (Lees hier meer daarover). Zo is de geprepareerde giraffe ook sinds kort verkocht. Unieke stoelen, dingen voor aan de muur, ga zo maar door. “Na 20 jaar in het vak te hebben gezeten kom je een hoop tegen. Fascinerende items, maar ook dingen die je liever niet tegenkomt, die koop ik dan ook niet.” Aldus Ebert.

Maar nu de beste vraag aan Ebert, wat is jouw meest fascinerende wunderkammer object? Ebert: “dat is toch wel het duivelswerk, dit is een oude ivoren bol op standaard. Het is niet zo maar een bolletje, er zitten gaten in en daarin zit nog een bol, en nog een, en nog een. Deze duivelswerken hebben soms wel 10 bollen in elkaar zitten, die vanuit de buitenkant uit een stuk gemaakt zijn. Sommige mensen werden er letterlijk bijna gek van tijdens het maken, vandaar de naam duivelswerk. Daar moet je toch wel engelengeduld voor hebben!”

Wat is het verschil?

In sommige gevallen misschien wel niet zo veel, maar in de meeste gevallen is een mancave vooral stoer. Daar in tegen is een wunderkammer -zoals het woord zelf al zegt- wonderlijk. En als je nu net een vette mancave hebt geïnstalleerd en denkt…dat wil ik ook…niet getreurd, je bent pas een kunstenaar als je jezelf zo noemt. Waarom zou dit dan niet voor een wunderkammer gelden (met wellicht een paar items meer aan de muur)?

DutchEnglishFrenchGerman

Pin It on Pinterest

Share This