Unieke vondst: goudsmid ateliertafel

Een antieke goudsmid tafel is al vrij uniek om te vinden, maar 1 voor 10 personen kom je nooit tegen! Je kunt ze herkennen aan de inhammen in het blad. Eerder hadden we er bij Vivre een 1-persoons en een 4-persoons goudsmid ateliertafel. Toen ik deze extra grote tegenkwam begon mijn hart sneller te kloppen…bons bons!

tafel

Uit Frankrijk, omstreeks 1880

De tafel is destijds met de hand gemaakt van massief eikenhout. Het mooie eraan is dat je nog goed de gebruikssporen van het smeden kunt zien. En in die tijd hadden ze nog geen elektrisch gereedschap, dit verfijnde werk was dus allemaal handwerk. Hoeveel sieraden zouden hieraan gemaakt zijn..? Vroeger hingen er lappen leer in de inhammen van het blad, hiermee konden ze het gouden stof opvangen. Ik heb wel eens gehoord dat dit werd verzameld niet om weer opnieuw te gebruiken, maar eens per zo veel tijd van op vakantie te kunnen gaan. Dat is toch prachtig als je dit erbij kunt vertellen!

blad
detail

Nieuwe eigenaar

Nadat de goudsmid ateliertafel even in onze winkel mocht staan, kwam er een nieuwe klant Texaanse op af die de tafel moest hebben voor in zijn winkel. De tafel is ondertussen op weg naar Texas, hij zal ons een fotootje sturen wanneer hij daar in de winkel staat. Wauw, zo een mooi stuk gaat dus zo maar de hele wereld over. Ik denk dat de tafel in een groot landhuis of atelier komt te staan, dat zou zeker niet misplaatst zijn!

detail blad
shopshot met goudsmid ateliertafel
DutchEnglishFrenchGerman

Pin It on Pinterest

Share This