De keuze is reuze, nieuw of oud. Wij kiezen al jaren voor oud, maar waarom?

Diepgang.

Oude spullen hebben…diepgang. Veel meer dan nieuw ooit kan hebben. In deze zin is het: hoe ouder, hoe beter. Want een 3000 jaar oude sarcofaag kun je niet vandaag maken. Dat overweldigende gevoel van tijd, zo erg dat je het je niet kunt voorstellen, kun je niet verwerken in iets nieuws.

Storytelling.

We zijn er nog niet, de diepgang zit ook in het verhaal. Een nieuw voorwerp kan ook een verhaal bevatten. Zo is een op maat gemaakte tafel voor de koning van Nederland best interessant. Maar wat als dat voorwerp 200 jaar oud is? Je raadt het al, het levensverhaal wordt langer! Waar en van wie het is geweest, voor wat het heeft gediend en ga zo maar door…

Uniek en Betaalbaar.

Nieuw kan ook uniek zijn, zoals die tafel van de koning. Maar in die tafel zitten veel manuren en exclusieve dure materialen. Als we de koning even zouden wegdenken (koningen zorgen vaak voor een aanzienlijke waardevermeerdering) zullen we een oude vergelijkbare tafel een stuk voordeliger aantreffen. Dit komt omdat deze er al is, ooit op maat voor iemand gemaakt met de skills en kosten van die tijd. Als je dezelfde tafel dus vandaag zou moeten laten maken, als je al iemand kunt vinden die dat nog kan, betaal je fors meer. Het is dus uniek, en betaalbaarder dan nu. Hoe fijn is dat?!

Uitzonderingen.

Om nog eens terug te komen bij de tafel van de koning, wat toch wel een uitzonderlijk uniek ding is… Dit is een waardevermeerdering door historie. Stel: de tafel kost vandaag om te laten maken €5.000,-. De koning zit er zijn leven aan, gaat dood en de tafel komt te koop. De verkoper vraagt €10.000,- en verkoopt de tafel direct aan een verzamelaar. Het komt in een collectie en na jaren beland de gehele collectie op de markt, nu wordt de tafel geschat op €30.000,-. Is dit duur? Duurder dan nieuw, maar dan heb je geen tafel die van de koning is geweest, deze kun je namelijk wel namaken, maar dan is het niet die ene waar de echte koning aan gezeten heeft! Hetzelfde zien we met kunst, als het eenmaal “super uniek” is, staat er geen prijs meer voor.

Tot slot.

Dus goedkoper dan nieuw of onbetaalbaar door historie, oud heeft meer diepgang, is avontuurlijker en uniek. Wat is jouw meest geliefde oude bezit? Laat het ons weten: info@interieur-vivre.nl

DutchEnglishFrenchGerman

Pin It on Pinterest

Share This